fbpx

Storytelling: waarom jouw verhaal niet om jou gaat…

Storytelling: waarom jouw verhaal niet om jou gaat… - Be a Brand Rebel

We rijden door de drukke straten van het centrum Rotterdam. Een stad die ik totaal niet goed ken. De navigatie blaat volhardend door ons gesprek heen, ik probeer de aanwijzingen zo goed mogelijk op te volgen en signaleer andere weggebruikers dat ik nu toch echt wil invoegen.
“Ah man, ik moet er niet aan denken om in de media te komen en te doen alsof ik expert ben,” reageer ik op mijn vriendins anekdotes. Ze is journalist en mediatrainer. Een heel goede welteverstaan.
“Ja, maar Mies… het gaat toch niet om jou? Storytelling gaat om het verhaal en de waarde voor de ander. Jij bent alleen het kanaal.”
Ik knipper met mijn ogen, terwijl ik mijn blik focus op de rode pijl die naar links wijst. Ehm…
Say what?

Die kwam binnen. Ik vond (en vind) het delen van mijn boodschap heel eng, zelfs al heb ik jaren geleden van storytelling mijn beroep gemaakt. Voor anderen kan ik het heel goed, maar zelf zichtbaar zijn, is heel andere koek. Wat als mensen het niet met me eens zijn? Wat als ze me bekritiseren? Ik weet toch nog lang niet genoeg over mijn vak? Ik stel mezelf vragen die me totaal niet sterk laten voelen. Ik laat mijn eigen ego – de angst voor afwijzing of niet goed genoeg zijn – de overhand krijgen. “Het gaat niet om jou” was een moment of utter clarity die middag in Rotterdam. Damn, wat een inzicht. Maar vooral… wat een bevrijding.

Herken je dat? Herken je die drang naar perfectionisme die je weerhoudt om jouw verhaal te delen? Je moet eerst nog X doen voordat jij jezelf een expert mag noemen. Je moet eerst Y hebben bereikt om te kunnen claimen dat je succesvol bent als ondernemer. Je concurrenten hebben veel meer volgers op Facebook of Instagram. ZIJ hebben alle infrastructuur rondom hun marketing of sales al op orde. ZIJ hebben al een x-aantal bezoekers op hun website. Ze durven meer, zijn knapper, beter, meer ervaren, of vul maar in.

Verlamming

Wat gebeurt er dan? Je vergelijkt jezelf continu met anderen, waardoor je verlamd raakt in het vertellen van jouw verhaal of straft jezelf dat je het nog niet goed genoeg doet. Alsof al die mensen die jij op een voetstuk plaatst meteen aan de top begonnen zijn… (Grote kans dat een heleboel mensen juist enorm tegen jou en alles wat je hebt bereikt opkijken, maar afijn). Het gevolg? Je claimt niet die sterke positie voor jezelf die je waard bent. Nog belangrijker: je neemt niet de positie in die je in staat stelt om jouw doelgroep te geven wat zij nodig hebben.

Laat deze zin daarom even op je inwerken: Het gaat niet om jou.

Say what?

Het gaat niet om jou. Het gaat wél om jouw boodschap, jouw talent, jouw waardevolle inzichten, jouw reis – met alle imperfecties.

“Ja maar… dat ben ik toch?”

Nee. Je bent niet jouw verhaal. Je hebt een heleboel meegemaakt en je hebt daardoor een expertise ontwikkeld, maar je hoeft je er niet mee te identificeren.

“We’re only gatekeepers of our gift. Will you unlock the door and share it with the world?”

Jij bent het kanaal, jouw kennis is van iedereen

Om wie gaat het dan wel? Om al die mensen die jij kunt helpen met jouw boodschap. En zal ik je nog wat verklappen? Die mensen (jouw potentiële klanten) verwachten helemaal niet dat jij die goeroe bent die alles al weet en perfect doet. Zij willen iemand met wie ze zich kunnen identificeren. Iemand die voor dezelfde uitdagingen heeft gestaan als zij, maar op zoek is gegaan naar de oplossing. Dát is het soort storytelling dat inspireert. Dat maakt je geloofwaardig.

Voel je nu dat er een last van je afglijdt? Ik hoop het voor je. Ik vond het in ieder geval een bevrijding. Mijn kennis en talent kan heel veel mensen helpen, waarom zou ik dat krampachtig bij me houden? Dat is juist egoïstisch, besefte ik. Zichtbaar zijn betekent dat ik mijn klanten waardevol genoeg acht om mijn kennis aan ze door te geven.

Wanneer je je realiseert dat jij het kanaal bent en niet de eigenaar van jouw kennis, ontstaat er ineens ruimte. Ruimte om te delen, te experimenteren en te leren. Want: je hoeft niet meteen een bestseller op Amazon, je hoeft niet meteen 10.000 volgers en je hoeft niet perfect te zijn in vloggen. Je hoeft alleen maar de waarde te delen die je nu al in je hebt.

Gary-‘fuck-it’-Vaynerchuk zegt: “Document, don’t create.”

Wat bedoelt hij hiermee? Simpelweg dat je documenteert wat je doet. Je deelt je reis, je deelt je verhaal, je deelt je inzichten. Dat is de waarde die je levert. Wachten tot je jouw vak hebt gemasterd, betekent wachten tot je een ons weegt. Perfectie is een illusie.

Storytelling gaat om echte verhalen

Storytelling gaat om het delen van jouw verhaal als ondernemer. Zowel succesmomenten als onzekerheden, want geen enkel verhaal is interessant zonder een obstakel op de weg. Kwetsbaar zijn maakt je authentiek als ondernemer en dat is de beste positionering die jij voor jezelf kunt creëren.

Hoe kun je je verhaal delen?

  1. Leg de lat niet meteen te hoog: begin met het delen van je verhaal op de platforms die beschikbaar zijn en dus geen enkele investering kosten, behalve je tijd. Facebook is het grootste platform, daarna komt Instagram (= booming, onderschat het niet) en uiteraard kun je ook gaan bloggen, als dat bij je business past. Belangrijkste tip: ga waar je klant is.
  2. Plaats op deze platforms één foto en zet daarbij een tekst (dit noemen we de ‘caption’) die je verhaal vertelt: de foto triggert en maakt je verhaal levendig.
  3. Zorg dat je verhaal te maken heeft met het basisverhaal van je onderneming (de kern van je product of dienst dus) en hoe jij gezien wilt worden. Ik heb het bijvoorbeeld over het strategisch gebruiken van woorden, positionering, storytelling en hoe je hier als ondernemer meer succes mee kunt behalen.
  4. Gebruik anekdotes uit het echte leven om je verhaal herkenbaar te maken. Bekijk bijvoorbeeld hoe ik deze blogpost begon: ik beschrijf de situatie en deel een klein deel uit het gesprek die ik met mijn vriendin had. Gebruik als leidraad bijvoorbeeld de 5 w’s en de h: Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom en Hoe.
  5. Deel waardevolle informatie in de vorm van tips. Je kunt quotes delen, van jezelf en van anderen (maak ze bijvoorbeeld met Canva, een gratis app), of je neemt concrete tips op in de caption die je bij je foto of video plaatst. Door deze tips in een opsomming te plaatsen, maak je jouw verhaal overzichtelijk en concreet.
  6. Deel ook zo nu en dan iets uit je persoonlijk leven. Je bent mens, niet alleen business. Door die persoonlijke kant van jezelf te laten zien, krijgt je publiek een completer beeld van wie jij bent, en dat zorgt er alleen maar weer voor dat je klanten aan je bindt.
  7. Tot slot: have fun with it. Doe gewoon, experimenteer, maak fouten, leer er weer van. Als het een niet werkt, ga je over op iets anders.

We zijn allemaal een work in progress. We ervaren allemaal voortschrijdend inzicht terwijl we doen wat we doen, dat hoort nu eenmaal bij de veranderingen in technologie en de samenleving. Zo worden we beter. Dat betekent niet dat onze huidige inzichten niet goed genoeg zijn om te delen; je levert hoe dan ook waarde.

Oh ja, wil je mijn verhaal volgen? Check mijn account op Instagram of zoek me op op Facebook

 

Ps: Ontdek in deze blogpost meer over hoe je je onzekerheid met de kracht woorden kunt tackelen.

Menu