fbpx

Dit is waarom jij WEERZINWEKKEND wil zijn

Dit is waarom jij WEERZINWEKKEND wil zijn - Be a Brand Rebel

“Zo FIJN, mijn werk! Maar dat komt ook echt door die droomklanten, hoor. Die verdienen het om in het zonnetje te staan. SUPERleuk! Oh wat is ondernemen toch een geluk als je met zulke ambitieuze meiden te maken krijgt!! Ik word hier zo blij van!” *slaakt een gilletje* #Girlboss

Ik krijg hier jeuk van. Het is zo zoet dat het glazuur van mijn tanden al barst zonder er een zuurstok bij nodig te hebben. Vooral als het ook nog eens zo gesuikerd blijft, zonder extra smaakmakers. Hey, ik ben er zelf ook schuldig aan geweest, die übergelukkige uitlatingen (behalve de girlboss dan, #never), I will admit that much.

Weerzinwekkend vind ik het inmiddels. Maar…

HOE GEWELDIG IS DAT?! Ja, geweldig. Want wie de bovenstaande woorden daadwerkelijk in levenden lijve (lees: social media of in real life) zou gebruiken, heeft het gesnapt. Weerzinwekkend zijn is GOED.

Waarom zeg ik dat? Nou, los van wat ik er persoonlijk van vind, zijn deze dames totaal niet grijs. Het begrijpelijke enthousiasme over hun reis door (beginnend) ondernemerschap vibreert in iedere cel van hun lijf en dat brengen ze op hun manier naar buiten, waarmee ze een heel duidelijke, gelijkgestemde doelgroep ‘blij maken’. Ze zijn een magneet voor hun ‘tribe’ en afstotelijk voor degene die toch niet bij hen past. Zoals ik.

 

“Without contraries is no progression. Attraction and repulsion, reason and energy, love and hate, are necessary to human existence.” – William Blake

 

Weerzinwekkend zijn = kleur bekennen = filteren

Nou, dat is dus precies waar branding om gaat: je business is zo Funky & Fabulous als jijzelf en wordt daarmee woest aantrekkelijk voor ‘likeminded people’.

Wat kun jij hiermee als ondernemer?

Nou, er ligt voor jou een kans om je klanten vooraf beter te gaan filteren. Het kaf van het koren scheiden. Scherpe keuzes maken in hoe en met welke boodschap je naar buiten treedt, waardoor je mensen aantrekt of afstoot. Dat vergt behoorlijk wat lef. Het is namelijk fucking scary om ergens voor te gaan staan. En om afstotelijk te worden. Wat als je klanten misloopt? Wat als het niet werkt? Wie the fuck ben ik om X of Y te claimen?

Laat me dan één ding duidelijk maken: door in de grijze massa te blijven ronddobberen, ben en blijf je gewoon één van de vele kleurloze bedrijven die met de andere grijze muizen moet concurreren. En dat, my dear friend, is vele malen riskanter dan kleur bekennen.

Kleur bekennen als merk betekent dat je zoekt naar de elementen die jou jou maken, elementen die je vervolgens in bijvoorbeeld taalgebruik, beelden, kleuren, vormgeving of foto’s tot leven laat komen. Wie ben jij? Wat maakt je anders? Waar geloof jij heilig in? Hoe wil je dat mensen zich bij je voelen?

Maar laten we dit nu eens concreter maken voor taal- en woordgebruik. Kleur bekennen in taal betekent dat je de regels van zakelijk communiceren loslaat. Laat je taal en woorden reflecteren wie jij bent. Als jij in een gesprek geen ‘u’ gebruikt, waarom dan wel ineens in een email? Als jij een vlotte, informele dude bent, waarom dan ineens een stijve hark in een offerte? Ik heb hier in een andere blog al eerder over geschreven.

 

Congruentie = key!

In deze blog wil ik een stap verder gaan. Hoe jij je verhaal de wijde wereld in slingert (via een salesgesprek, email, social mediaposts, je website, of op een simpele verjaardag), dient CONGRUENT te zijn met wie je bent, waar je in gelooft en hoe jij waarde levert. Congruent zijn, voor de duidelijkheid, betekent ‘in harmonie’. Wanneer je iets zegt, maar het ander doet, ben je niet congruent en is de kans groot dat klanten weglopen en hetzelfde geldt voor hoe jij jezelf positioneert in je marketing: congruentie zorgt ervoor dat je geloofwaardig bent.

Met die congruentie in het achterhoofd, geloof ik in het delen van je verhaal. Storytelling met een mooi woord. Ook ondernemers – we zijn net mensen – zijn niet een continue bron van geluk, blijheid, fijne vibes en succesmomenten. We zijn mensen die voor tig uitdagingen komen te staan en geconfronteerd worden met ups en downs, onzekerheden, belemmerende overtuigingen enzovoorts. Die uitdagingen leiden (als het goed is) tot voortschrijdend inzicht, waardoor we groeien in wie we zijn.

“Personal leadership is the process of keeping your vision and values before you, and aligning our life to be congruent with them.” – Stehen R. Covey

Deze inzichten zijn waanzinnig waardevol. Niet alleen voor jou, maar ook voor je klant. Door deze verhalen STRATEGISCH te delen, kan je doelgroep zich met jou identificeren. Jij hoeft namelijk niet de perfecte know-it-all te zijn, maar je bent wél degene die de antwoorden al heeft ontdekt. Zo positioneer jij jezelf als een authentiek persoon die het lef heeft om kwetsbaar te zijn en die kwetsbaarheid inzet om de ander verder te helpen.

Zo kun jij congruent en krachtig naar buiten treden met je verhaal:

  • Deel het verhaal van de start en de ontwikkeling van je onderneming op je website op de ‘over ons-pagina’. Dit hoeft heus geen boekwerk te zijn, maar zorg in ieder geval dat er een ‘gemis’ in zit (er ontbrak iets in de markt of er borrelde een ongenoegen bij jezelf), een zoektocht, en een oplossing.
  • Deel case-studies op je website: maak duidelijk wat de vraag van de klant was, welke obstakels je in het proces moest overwinnen en hoe je het probleem uiteindelijk succesvol hebt opgelost. Zo positioneer je je bedrijf als een problem solver die verder kijkt dan het de initiële vraag en bewijs je dat je ‘meedenkt met de klant’ zonder dit zo te benoemen.
  • Deel je struggles, ontwikkelingen en inzichten op social media. Zeker als solo-preneur, maar ook als je een groter bedrijf hebt. Deel niet om te jammeren en te klagen, maar deel om te inspireren. Daarbij deel je de uitdagingen, kwetsbaarheid én de inzichten en oplossing. Eventueel vul je dit aan met een handige tip.

Storytelling is krachtige vorm om woorden en taal te gebruiken om jouw business bewust als merk te positioneren. Door jouw verhaal te delen, congruent aan wie je bent, geef je je doelgroep de kans om een verbinding met je te maken, zelfs als je niet face-to-face met ze in gesprek bent.

De kans dat er mensen zijn die je weerzinwekkend vinden, is onvermijdelijk. PRIMA. Deze mensen behoren dan niet tot jouw tribe. Ondertussen ben jij namelijk een Magic Magnet voor degene die zich wél met jouw boodschap identificeert.

Jouw verhaal is goud waard en je hebt iets fucking fantastisch te delen. Stap uit die grijze massa en BEKEN KLEUR.

Daar zou ik als #womanboss nou blij van worden. * happy dance * 😉

Succes!

Menu