fbpx

‘Gewoon jezelf zijn’ is niet genoeg, nee

Be a Brand Rebel - Michelle Coops

“Je moet gewoon jezelf zijn.” Heb je die weleens gehoord? Of het nu gaat om presenteren, netwerken, salesgesprekken of een first date, dit is dé wijsheid die je op een tegel krijgt gepresenteerd. ‘Gewoon jezelf zijn’ lijkt de oplossing voor alles. Alsof het de eenvoudigste oplossing ter wereld is. Nou begrijp ik die uitspraak wel, hè… dat is het punt niet. Ik geloof juist in supermegaenorm jezelf zijn. Maar als het gaat om jouw branding – de branding van jou als ondernemer, visionair, leider en expert – is ‘gewoon jezelf zijn’ NIET GENOEG. Het is niet genoeg én het is ook helemaal niet zo gemakkelijk.

Waarom stel ik dit zo? Eigenlijk om twee redenen. Dat ‘jezelf zijn’ heeft namelijk een paar lagen. Een laag die te maken heeft met jezelf (inside) én een laag die gaat om je imago naar buiten toe (outside). En daar kun je je maar beter bewust van zijn als ondernemer, want anders sla je gigantisch de plank mis met je branding en loop je heel veel mogelijke klanten mis.

Ready? Ok, laten we die eerste laag onder de loep nemen.

ZICHTBAAR ZIJN DOET PIJN

De eerste laag waar je doorheen moet, is je eigen brein. Want in dat brein zitten allerlei gedachten over jezelf verstopt. Gedachten en overtuigingen die je vaak onzeker maken en vervolgens lamleggen in het nemen van actie. Wellicht ga je jezelf vergelijken met anderen, aanpassend gedrag vertonen, twijfelen aan jezelf. Dat is zo menselijk als de pest: iedereen doet dat, yours truly included.

Vooral als je ineens de stap naar zichtbaarheid maakt (en let’s be honest: je merk positioneren betekent zichtbaar zijn) worden al die onzekerheden, twijfels, overtuigingen en patronen drie keer zo hard in je snoet geworpen. AUW. Wie ben ik om dit te zeggen? Wat als mijn boodschap mensen afschrikt? Wie zit er nou op mijn verhaal te wachten?

Iemand die dan doodeenvoudig tegen je zegt: je moet ‘gewoon jezelf zijn’, verdient dan eigenlijk een klap op z’n smoel (figuurlijk, hè). Nee, idioot… was het maar zo simpel.

UNCENSORED…

Goed, laten we nu stellen dat je vervolgens een heel proces van zelfreflectie doormaakt. Dat je inziet dat die onzekerheden erbij horen, dat kleine stappen leiden tot kleine ervaringen van succes en je steeds zichtbaarder durft te zijn. Dat je langzaamaan je publiek opbouwt en het lef toont om over al die emoties heen te stappen. TOP, lekker bezig.

Dan kom je bij die tweede laag. Want ‘gewoon jezelf zijn’ is wel erg breed, nietwaar? Betekent dat dat je al die verworven innerlijke vrijheden ongecensureerd over de hele wereld kan storten onder het mom van ‘DIT BEN IK, take it or leave it!’?

Nee. En geloof me, ik weet dat dat niet werkt, ik was ooit zo.

Want hier gaat het om: een merk is het RESULTAAT van positionering. Hoe jij jezelf positioneert, bepaalt het beeld dat je doelgroep (en ook mensen daarbuiten) van jou krijgen. Alles maar klakkeloos delen (inclusief impulsieve dronken party pics) heeft EFFECT op jouw reputatie als expert.

Je reputatie managen is CRUCIAAL! Jouw branding steunt op wat jij laat zien. Wat je laat zien, draagt bij aan het verhaal dat jij vertelt. Dat dient allemaal bij te dragen aan een eenduidig beeld, zodat je doelgroep snapt wie je bent en hoe je waarde levert.
 

STRATEGISCH AUTHENTIEK

Ja, maar… je wilt toch authentiek zijn?!

Jazeker. Authentiek zijn is een must. De enige manier zelfs om langdurige relaties met je klanten te bouwen. Maar vergeet één ding niet: jij bent een heel veelzijdig mens. En al die verschillende kanten van jou krijgen op verschillende momenten de ruimte om te ‘zijn’. Wanneer ik lekker bij mijn man op de bank kruip of bij mijn ouders door de woonkamer dans, laat ik een ander deel van mijzelf zien dan wanneer ik een training geef. Dat geldt voor jou ook. Bij je klanten laat je andere delen van jezelf zien dan wanneer je met vrienden in de kroeg hangt. Dat is niet erg, dat is niet nep, dat is niet gemaakt. In alle gevallen ben je jezelf, je legt alleen de nadruk op andere eigenschappen.

Stel jezelf dus de vraag: welke eigenschappen van mij zijn belangrijk om in mijn branding naar voren te schuiven? Wat laat ik van mezelf zien in mijn positionering en wat is minder belangrijk of zelf schadelijk voor mijn merk? Hoe vertaalt zich dit naar kleur, beeld en woordkeuze?

De antwoorden op die vragen zijn onder andere afhankelijk van jezelf, je doelen, je doelgroep, wat je precies doet en waarom je dat doet.

Een voorbeeld: een klant van mij had een aantal jaren geleden een supertof modemerk. Dat merk had een eigen verhaal en een eigen strategie. De uitwerking hiervan in taal, beeld en fotografie paste 100% bij haar én het merk zelf. Even geleden heeft ze een nieuwe business gestart, waarbij ze zich focust op leiderschap, NLP en mindset. Andere fotografie, andere vormgeving en een heel andere taal. Maar nog altijd 100% wie ze is, als mens en als ondernemer.

Het bouwen van je merk is dus niet een kwestie van ‘gewoon jezelf zijn’. Het vraagt om bewust tijd nemen voor dat merkverhaal. Richting bepalen. Op onderzoek gaan. Dat kost tijd en finesse. En DAARNA PAS ga je bepalen hoe jouw merk dan herkenbaar wordt naar de buitenwereld toe. Met herkenbaar bedoel ik dat je bepaalt welke taal bij je past, welke beelden, welke kleuren. Je ‘personality dus.

Ben je klaar om de wereld te vertellen over jouw merk? Let dan op de volgende drie MUST DO’s:

  1. Wees consistent. Zorg altijd dat je een eenduidig verhaal naar buiten brengt. Je doelgroep dient te weten waar jij voor staat en waarom je doet wat je doet.
  2. Blijf je bewust. Bewust van hoe je boodschap jou als ondernemer en als mens reflecteert. Af en toe iets persoonlijks laten zien kan een heel strategische keuze zijn. Bijvoorbeeld om je toegankelijke aard te benadrukken, of om te laten zien dat je een betrouwbare family man bent.
  3. Lever waarde: zorg dat je je doelgroep inspireert. Waarde leveren is KEY in het informatietijdperk. Waarde leveren gaat om de ander, niet om je eigen verkoop. Geef. Maar… vergeet niet af en toe die call-to-action erin te gooien. Een download, een inschrijving, vragen om je blog te lezen, noem maar op.

Ik ben benieuwd of jij al eens bewust de tijd hebt genomen om je merk te bouwen. Je merk én je merkverhaal, en hoe jij vervolgens strategisch extreem jezelf kunt zijn. Want weet je wat dat oplevert? Dat je ENORM VERBONDEN wordt met je boodschap voor deze wereld. Dan gaat die drang naar ZICHTBAARHEID vanzelf borrelen. YOU’LL BE UNSTOPPABLE!

Op vrijdag 6 april maken we een start met het bouwen van je merk en het verhaal. Dan geef ik de GRATIS training MERK-Waardige Woorden in het Amsterdam Art Center. Ik zou het fantastisch vinden als je erbij bent, dan kunnen we elkaar in person leren kennen. Eens?

See you then!!!

Toedels,

Michelle

Menu