fbpx

Consistent zijn: dé wet voor je merk

 

Alles leuk vinden en dus ook alles doen. Een beetje dit, een beetje dat. Herken je dat? Van jezelf of mensen in je omgeving? Focus is een woord dat daar dus niet bij past. Focussen betekent dat je moet kiezen en kiezen sluit ineens een heleboel andere opties uit. Da’s niet fijn als je ‘het snel zat bent’ of alles interessant vindt. Maar… dat gebrek aan focussen is voor je merk KILLING. Geen focus = geen impact.

Nummer één wet in branding is namelijk CONSISTENTIE. Waarom consistentie? Omdat consistentie een directe link heeft met betrouwbaarheid. Iemand die consistent is, dáár kunnen we op bouwen.

Zoals het geldt voor mensen, geldt het ook voor merken. Of jij nu zelf het merk bent (met je persoonlijke gezicht of naam verbonden), of dat je een bedrijf bouwt waar jij als de founder onderdeel van bent: je zal consistent moeten zijn.

Een succesvol merk is consistent. Het is kristalhelder wat ze waarom voor wie doen.

Zeker in de eerste jaren focust een merk sterk op een niche en een bepaald product. Als ze eenmaal naam hebben gemaakt, kunnen ze eventueel uitbreiden (maar dat gaat niet altijd goed!).

Tony Robbins begon ooit met het geven van seminars over stoppen met roken. Dat is een scherpe focus. Pas toen hij echt naam maakte, ging hij uitbreiden. En zelfs die uitbreiding had allemaal te maken met één key topic: persoonlijke ontwikkeling. Later pakte hij ook het ondernemerschap erbij.

Topsporters pakken ook consistent door: dag in dag uit, week in week uit, jaaaaren achtereen focussen ze consistent op hun doel. Daardoor worden ze kampioen.

Photo by Mattia Cioni on Unsplash

Je kunt niet alles blijven doen…

Als jij wil groeien met je merk, zul je je moeten focussen. Je kunt in het begin niet EN lifecoach zijn, EN personal stylist, EN masseuse, EN kunstenaar – en dat allemaal naar buiten brengen onder het mom van ‘ik heb meerdere bedrijven’ terwijl je van geen enkel bedrijf nog kan leven, en er nog een baan naast hebt. Waarom niet? Omdat je verhaal dan versnipperd is en niemand snapt waarom ze je serieus moeten nemen. Dan ben je die hobbyist. Prima als je dat wil, niet prima als je een merk wil bouwen en geld wil verdienen.

Door te focussen en consistent te zijn (lange adem!) kun je namelijk meer impact maken.

Dat betekent niet dat je nooit iets nieuws kan ondernemen. Juist niet. Je bent niet je product (of dienst). Je product is alleen de vorm waar jouw merk tastbaar in wordt. Dat je na een jaar of 6 toe bent aan iets nieuws, is te begrijpen. Dan ontwikkel je door, ga je rebranden of kan je bedrijf wellicht helemaal doorgaan zonder jou. En dan kun jij door naar het volgende.

Een merk = werk

Consistentie gaat dus over het focussen op datgene wat je op dat moment opstart. Een merk bouwen gebeurt niet in een paar maanden. Het kost tijd, aandacht, geduld, lange termijn… en consistent naar buiten treden met de boodschap.

Want ja… consistent betekent ook dat je consistent zichtbaar bent in je marketing. Eén post per week is echt niet genoeg om op te vallen. Wil je een merk neerzetten? Dan zul je er werk voor moeten doen. Je verhaal delen, iedere keer weer, met een flinke frequentie. Net zoals Witte Reus nog altijd reclame op tv maakt… ze hebben hun merknaam allang gepositioneerd, maar ze willen Top of Mind blijven.

Ben jij top of mind?

Menu