fbpx

Is digitaal niet persoonlijk? Juist wel!


“Vind je het dan niet lastig om persoonlijk contact te maken als je kiest voor online? Ik wil zo graag contact met mijn klanten.”

Ik zit achterin het knusse zaaltje. Een van de deelnemers aan mijn 3-daagse training nodigde me uit voor haar boekpresentatie. Ze zou ter plekke meteen een workshop geven over online ondernemen. Nu zit ik daar en luister ik naar de vraag van een ondernemende dame die overduidelijk waarde wil leveren aan haar klanten.

Met haar vraag slaat ze de spijker op de kop. De personal touch ís ook heel waardevol. Maar dat betekent niet dat je met online ondernemen dat persoonlijke aspect zal verliezen…

Digitaal zichtbaar zijn met je merk

Heb je ook weleens het idee dat de digitale wereld persoonlijk contact in de weg staat? En dat je klanten niet zo goed kan bedienen als je ze niet allemaal persoonlijk helpt?

Ik snap het, maar realiseer je dan één ding: je tijd is beperkt. Die tijd kun je maar één keer inzetten. Juist door de digitale wereld erbij te betrekken, is het mogelijk om een bredere groep mensen alvast kennis met jou te laten maken, zelfs als je besluit om je diensten offline te leveren. Met je merk, met de kijk die je hebt op je vak, met wat je doet… én je Brand Personality.

Weet dit:

Het idee dat je real life contact moet maken met klanten om hen een persoonlijke beleving te geven, is per definitie NIET WAAR.

Waarom je social media nodig hebt

Dit is precies waarom ik doe wat ik doe. Ik geloof er namelijk heilig in dat je dat persoonlijke aspect kunt overbrengen aan een bredere groep mensen, zodat mensen ook buiten je bestaande kring jouw waarde kunnen inschatten. Het maakt je business bekender waardoor je beter verkoopt.

Daarvoor zal je echter iets moeten doen: óók digitaal zichtbaar worden (niet alleen offline dus). Je hebt hier social media of andere contentplatformen voor nodig.

Daar gaat het helaas vaak mis:

  • Ondernemers weten niet goed hoe ze hun onderscheidende kracht daadwerkelijk kunnen laten zien in hun (online) marketing en blijven hangen in clichés. Gevolg: ze vallen niet op. Niet opvallen = niet zichtbaar zijn.
  • Ondernemers zijn niet of niet consistent bezig met continuïteit in hun communicatie (denk aan het aanbieden van een digitaal cadeau, email updates, social media posts).
  • Ondernemers laten zich tegenhouden door een gebrek aan tijd, kundigheid of hun eigen onzekerheid om zichtbaar te zijn. ‘Wie zit er nou op mij te wachten?!’
  • Of… ze laten niets persoonlijks zien op deze social media kanalen, waardoor je geen idee hebt van de mens achter de onderneming.

De behoefte aan menselijk contact wordt er echter niet minder op. Mensen kopen van mensen. Niet van instituten.

Social media geeft je merk een gezicht

Zelfs als je online producten (zoals boeken, elektronica of mode) verkoopt en niet als individu nodig bent om de klant te helpen, kun je ieder contact een persoonlijk tintje geven.

Kijk maar naar Coolblue. Die maken er altijd weer een feestje van als je iets koopt. Het is niet zo dat de directeur daar iedere keer zichtbaar is, maar ze hebben wél een persoonlijkheid. Een Brand Personality.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om wél een individu naar voren te schuiven als het gezicht van je merk. Apple had Steve Jobs. Chanel bouwt al jaren op Karl Lagerfeld, die overigens ook creatief verantwoordelijk is voor Fendi. Om over zijn eigen naam nog maar niet te spreken. Zelfs zijn kat Choupette heeft een eigen kanaal op Instagram.

Hebben al die grote namen met iedereen persoonlijk contact? Nee. Dat zou nooit kunnen. Maar we zijn maar wat gefascineerd door deze individuen. Documentaires, social media, de grote bladen… deze mensen snappen dat hun zichtbaarheid effect heeft op succes.

Het goede nieuws is dat je dit tegenwoordig zélf in hand hebt. Wat kun jij hiermee?

Simpel. Zichtbaar zijn. Niet volgens de regels van zakelijkheid of professionaliteit (wat betekent dat nou?!), maar volgens JOUW regels.

Een paar tips om je social media persoonlijker te laten aanvoelen:

  • Zorg dat je ook écht een persoonlijkheid neerzet. Of jij dat nou bent, of dat je om je merk een sterke persoonlijkheid creëert, dat is up to you. Maar maakt het anders, extreem, niet te gemiddeld.
  • Pas fotografie, kleur en woorden allemaal aan op die personality. Samen moet het kloppen. Zorg voor een krachtige, stijlvolle website. Je social media mag wel wat losser. Perfecte feeds kosten veel te veel tijd als je daar geen ervaring mee hebt. Perfectie verlamt. Niet nastreven dus. 
  • Zorg voor continuïteit. Niet alleen als je een campagne draait en iets van mensen wil, maar altijd.
  • Zie social media als een middel. Het is niet de heilige graal, maar puur een kanaal om jouw waarde en merkpersoonlijkheid te laten zien. Niets meer, niets minder. Blijf dus vooral focussen op je business!
  • Bouw je e-maillijst, begin met een lead magnet. Een digitaal product waar jij je waarde in bewijst OF een vouchercode met een x-percentage korting (als je producten verkoopt bijvoorbeeld). Update regelmatig. Ja, het werkt nog steeds.
  • Deel verhalen: jouw verhaal, klantenverhalen, anekdotes. Wees eerlijk in die verhalen en deel ook de mindere momenten. Dat maakt het echt.
  • Deel foto’s en video’s waar jij zichtbaar op bent. Foto’s met mensen erop werken veel beter. Yes, show yourself.

Belangrijkste tip: heb lef en vertrouw op het proces. Het hoeft niet in één keer perfect. Je verhaal ontwikkelt zich.

“Michelle, je kent mij natuurlijk niet, maar ik heb het gevoel dat ik je al lang ken. Dat komt natuurlijk door al die filmpjes.”

Voor mij was die opmerking het bewijs dat het werkt. Mensen voelen dat ze me kennen. Zelfs digitaal.

Wil je leren hoe je jouw merk én het verhaal eromheen opbouwt, zodat je ook écht consistent en met KLEUR naar buiten kunt treden? Laten we dan wél IN REAL LIFE meeten. Kom gewoon eens naar mijn evenement MERK-Waardige Woorden. Kost je niks. Alleen tijd.

Ik zie je graag daar!!

Xx Michelle

Menu