fbpx

Taal en merkbeleving: zo zorg je dat klanten verliefd op je worden

Waarom val je zowat in het katzwijm bij het ene merk en wil je boven een teil hangen bij het andere? Omdat ieder merk een andere merkbeleving geeft en jij niet overal op AAN gaat. Niets schokkends, zo is het nu eenmaal.

Dit wordt echter wél interessant als je zelf ook producten of diensten aan de man wil brengen en je de digitale snelweg hiervoor inzet. Die digitale snelweg? Die geeft een digitale beleving – nét even anders dan real life. Dus hoe ga je toch zorgen dat je die complete beleving online kunt creëren, zodat je klanten verliefd op je merk laat worden? Door alle elementen te laten samensmelten: kleur, vormgeving, structuur… en taal.

Waarom taal? Omdat we digitaal voor een groot deel via taal communiceren. Het zijn de woorden die de rest van wat je laat zien ondubbelzinnig uitleggen: woorden vertellen het verhaal en creëren samen met foto’s, kleuren, enzovoorts de beleving. Met 16.000 woorden per dag per persoon (man en vrouw) kletsen we er aardig wat vanaf.

Taal is een cruciaal onderdeel van de beleving. Vaak slaat het hierop dood. Clichés, superlatieven die aan discounters doen denken, standaard trucs die niets anders dan een GAAP oproepen. Of taal die niet past bij het merk. Taaldissonantie zou je het kunnen noemen (geen idee of dit woord bestaat, en anders heb ik ’t bij deze uitgevonden).

Het grootste probleem? Ondernemers durven te weinig. Ze houden zich vast aan regels en vergeten hun personality te laten zien.

Je wil in je taalgebruik juist ENORM kleur bekennen. Geen grijs, niets veiligs, juist buiten je comfortzone en vooral ECHT.

Durf statements te maken en durf mensen af te stoten. Durf je taalgebruik te kleuren met de personality van je merk. Hier gaan de LEUKSTE klanten namelijk op aan. Dat zijn klanten die bij jouw merk passen en met wie je een toffe tijd hebt. Klanten die het maar niks vinden, wil je toch niet. Die matchen niet en daar zou je dan in de loop der tijd vanzelf achter komen.

Hoe dan?!! Daar hoef je geen taalwonder voor te zijn. Niemand verwacht proza. Juist niet.

“Ja maar, daar huur ik toch een tekstschrijver voor in?”

Eens. Maar… het land der kick-ass copywriters is redelijk dun bezaaid. Bovendien wil je wellicht zelf ook buiten je website om je eigen content maken voor je merk. Voor je blog, je social media posts. You name it.

Baby, I got news for you: met een paar redelijk eenvoudige aanwijzingen, kun jij de taal die je gebruikt nét iets meer upgraden en de merkbeleving boosten.

Ready voor een paar concrete tips? Let’s go.

  1. Speel met de lengte van zinnen. Als je afwissel tussen kort en lang, creëer je een ritmische flow die past bij een poëtische, sensitieve sfeer. Korte zinnen, geven een staccato, no-nonsens effect.
  2. Denk goed na over de bijvoeglijke én zelfstandige naamwoorden die je gebruikt. Deze zijn ESSENTIEEL voor de merkbeleving. Bijvoeglijke naamwoorden zeggen iets over de zelfstandige naamwoorden.

    De voorbeelden hieronder geven je meteen een ander gevoel en je snapt dat het dus om een andere tafel gaat:
    De solide bouw van deze eikenhouten tafel geeft de woonkamer een robuuste

    Het verfijnde design van de eikenhouten tafel geeft de woonkamer een elegante look.

  3. Als je zelf alleen maar op clichés kan komen, laat technologie het werk dan voor je doen: synoniemen.net, thesaurus.com of welke andere synoniemenfunctie dan ook. GEBRUIK HET. Doe ik ook continu. Ik ben geen wandelend woordenboek; ik gebruik gewoon wat er voor handen is.
  4. Bedenk goed welke superlatieven je gebruikt. Uniek, ultiem en fantastisch passen bij de ‘kaskrakers’ van een discounter. Ze hebben hun waarde een beetje verloren.
    Super, te gek en enorm passen bij een vrij expressieve toon; bij mijn merk bijvoorbeeld, maar niet bij een high-end merk dat een luxe uitstraling wil. Bijzonder, exceptioneel, uitzonderlijk passen daar weer wel bij.
  5. Keep it simple. Wees duidelijk in wat je wil overbrengen, kom tot de kern. Bloemrijke taal kan beleving geven, maar als het afleidt, ben je geen steek verder. Schrap onnodige werkwoorden in de zin, gebruik alleen jargon als het bij je doelgroep hoort.

Iedere ondernemer heeft een bedrijf en ieder bedrijf IS een merk. Ieder merk laat klanten iets beleven. Goed of niet goed. Met andere woorden: als ondernemer geef jij je klanten een merkbeleving – bewust of niet.

Ben je het met me eens dat je vooral de LEUKE klanten verliefd op je merk wil laten worden? En ze niet boven die teil wil laten hangen?

Precies. Daarom wil je de merkbeleving op die mensen afstemmen. Niet op de rest. Zorg dat zij ook via taal de beleving krijgen die past bij je merk.

Daarom sta ik op de barricade voor het woord. Geschreven en gesproken. Woorden geven beleving.

Mocht je nou denken: vertel mij eens wat meer hierover, dan nodig ik je uit voor MERK-Waardige Woorden: een live event over hoe woorden en je merk samengaan (da’s meer dan output alleen trouwens). Kost niets. Aanmelden kan hier J. Wees welkom!!

 

Liefs, Michelle

Menu